Popstjärnan hittade friden hos Jesus

(Publicerad: 3 mars 2011, i www.inblick.se)

Jenny Berggren från succébandet Ace of Base berättar om framgångarna, överfallet och om att hitta det viktigaste i livet.

Hon har upplevt livet som en hyllad popstjärna, men också att vakna med en kniv mot sin strupe. Genom livets toppar och dalar har Ace of Base-sångerskan Jenny Berggren upplevt lyckan och friden hos Jesus, och hon har insett att det inte spelar någon roll om man så vinner hela världen – om man samtidigt förlorar sin själ.

Jenny föddes 1972 som yngsta dottern i familjen Berggren. Hon fick en trygg uppväxt i Göteborg, och mamma och pappa tog tidigt med henne till Åh stiftsgård. Som fyraåring tillbringade hon mycket tid vid fönstret där hon tittade på stjärnorna och sjöng Jag lyfter ögat mot Himmelen.

I förskoleklassen fick Jenny problem. Hon blev utfryst av de andra barnen, en utfrysning som kom att vara i flera år.
– Det var en märklig känsla, att det var något fel på mig och att ingen längre ville leka med mig. Jag sjöng min psalm och längtade till Himlen, där Gud var kung och där jag var älskad för den jag var.

Ett hemskt besked
Jenny konfirmerade sig på Åh stiftsgård.
– Strax innan jag skulle dit fick jag ett hemskt besked. Mamma berättade att hon hade cancer, och att det inte var säkert att hon skulle överleva.

En kväll på lägret fick Jenny vara med om en speciell upplevelse.
– Vi skulle sitta för oss själva för att lyssna på vad Gud ville säga till oss. Vår ledare sa att om ni inte lyssnar, så kommer ni inte heller att höra något. Enkelt och självklart – men ändå så svårt.
– Tankarna började löpa, men en präst avbröt mig. Han läste från Filipperbrevet 4:6 där det står: När du åkallar och ber, låt då Gud få veta alla dina önskningar.

Lycklig eller salig?
Jenny hade lärt sig skillnaden mellan att vara lycklig och att vara salig. Lycka kan komma och gå, medan salighet är en lycka från Himlen som består.
– Jag var 16 år och min mamma hade cancer. Men jag bad tyst för mig själv, om och om igen: Låt mig få bli salig, Gud.
Svaret kom nästan direkt i fortsättningen på Bibelversen. ”Då ska Guds frid, som är mer värd än allt du tänker, ge era hjärtan och era tankar skydd i Jesus Kristus.”
– Något hände där och då. Jag blev fri från tyngden av att mamma kanske skulle dö.

För Jenny blev konfirmationen ett rungande JA. Det var något hon ville mer än något annat, och hon bestämde sig för att alltid vända sig uppåt.

Ace of Base
Mamman överlevde trots allt. Tillsammans med sina syskon Malin och Jonas sjöng Jenny i ett källarband, och lagom till Jennys student fick gruppen Ace of Base ett skivkontrakt.
– 1992 toppade två av våra låtar plötsligt hitlistorna i Danmark. Det hade vi inte alls räknat med. Vi var helt okända. Det fanns inga bilder på oss, inga videor, ingenting.

Framgångarna bara växte. 1993 var Ace of Base etta i England och 1994 tog de emot Billboard Awards och fick gå på röda mattan. Debutskivan Happy Nation såldes i 23 miljoner exemplar – världsrekord – och under åren 1993 till 2002 sålde bandet totalt 60 miljoner skivor. Det gör gruppen till Sveriges tredje största musikgrupp genom tiderna.
– Ace of Base gick hur bra som helst. Under ett år drog vi in mer pengar än Volvo, och vi for runt över hela världen.

Påfyllning från Himlen
Men mitt i allt detta, under de få lediga veckorna, åkte hon till Åh för att hjälpa till som konfirmandledare – ett uppdrag som hon hade i 16 år.
– Det var där jag fick påfyllning från Himlen. Jag fick känna vem jag egentligen var, och jag fick uppleva att jag dög precis som jag var. För i pop- och medievärlden är du bara ett skal.

På kort tid gick Jenny från att vara en vanlig tonårstjej till att bli en jättekänd popstjärna.
– Det blev så konstigt, för jag hade ju inte ändrat mig på insidan. Nu blev jag ständigt uttittad och stannad av människor som undrade om det var jag som var hon…

Kniv mot strupen
En natt, när Jenny sov hemma hos föräldrarna i Göteborg, blev hon överfallen.
– Jag somnade halvvägs in i aftonbönen – och vaknade några timmar senare av att någon stod böjd över mig och riktade en kniv mot min strupe.
– Det visade sig vara ett tyskt fan som irrat sig hem till mig och in i sovrummet. Hon drog mig upp, och med kniven mot strupen tvingade hon mig vidare till mamma och pappas sovrum. De lyckades brotta ner kvinnan och hålla fast henne, medan jag sprang ut.

Efter överfallet blev Jenny förändrad. Rädslan tog ett mentalt grepp över hennes liv.
– På ett sätt tog mitt liv slut där, och ett annat liv tog vid. Men Gud var med mig. En dag frågade jag Gud: Hur djupt är egentligen det här såret. Svaret jag fick var att det är för djupt för dig, men jag tar hand om det, jag läker det.

Ge bort guldkorset
Popstjärnelivet förde med sig en bra inkomst, men för Jenny var det bara några få ägodelar som verkligen var viktiga.
– Dels var det min konfirmationsbibel. Den hade jag haft med mig på resorna över hela världen, och den var full med understrykningar och anteckningar. Sedan var det mitt guldkors som jag fick när jag konfirmerade mig. Det betydde mycket, och jag använde det jämt och ständigt.

En dag sprang Jenny förbi en alkoholiserad man.
– Då kom det som en blixt: Du ska ge bort ditt kors till mannen på bänken. Mitt inre skrek nej, men jag kunde inte bli av med tanken. Jag började resonera med Gud, och till sist sa jag att om mannen är kvar när jag kommer tillbaka, då ska jag ge bort korset. Jag sprang jättelångt, så att han skulle hinna flytta på sig, men han var han ändå kvar. Så jag tog av mig korset, och gav det till honom.

Vinna hela världen
En tid senare öppnade Jenny brev från sina fans.
– I det sista brevet låg ett precis likadant guldkors. En fullt okänd människa hade köpt ett dyrt guldkors och skickat till mig. För mig blev det så starkt. Jag fick tillbaka mitt kors – och samtidigt en bekräftelse på att den som litar på Jesus kan räkna med mirakel i vardagen.

Idag har Jenny lämnat turnélivet med Ace of Base. Hon är gift och har två barn. Dessutom reser hon runt för att sjunga och berätta om sin tro – och om sin självbiografi Vinna hela världen.
– Häromåret samlade jag min syster och min bror, och så sa jag till dem: Vad hjälper det om vi vinner hela världen, om vi förlorar vår själ. För det viktigaste är inte att toppa listorna eller tjäna pengar – det handlar om att hitta Himmelriket.


Länk till Inblicks hemsida, klicka på denna rad !

(Artikeln är publicerad med tillstånd från Inblick.se.)